Saradnja daje mnogo bolje rezultate od samostalnog rada. Iz ovog razloga, EOS i mnoge druge kompanije koje se bave naplatom potraživanja su osnovali udruženje. Njihov cilj jeste omogućiti upotrebljiv i standardizovan okvir načina poslovanja za indrustriju koji će tretirati podjednako sve uključene: kreditore, neredovne platiše, kao i članove udruženja.

  • Kao jedan od najvećih predstavnika i članova različitih udruženja, EOS je pomogao oblikovanju indurstrije.
  • Cilj je postaviti jednobrazne i poštene standarde koji će biti od koristi svim zainteresovanim stranama.
  • Nadalje, cilj udruženja jeste potpomoći u isticanju veoma važne uloge same industrije koja se bavi naplatom potraživanja te njenog uticaja na kompletan ekonosmki ciklus.
Prema definiciji, udruženje je ''spajanje zainteresovanih strana sa zajedničkim interesima utvrđenim kako bi zadovoljili i težili zajedničkom cilju''. Udruženje može varirati u obimu od lokalnih sportskih udruženja do udruženja industrija. Kompanije udružuju snage kako bi predstavili svoje interese zajedno, i na taj način, pomažu oblikovati bogatstvo svoje industrije - ne samo u političkoj areni, ali također i kroz definisanje, ovjeru i monitoring internih zakonskih zahtjeva i standarda u cijeloj indurstriji.

Sa udruženjima banaka, ovo može poprimiti oblik zajedničkog standarda koji se odnosi na upotrebu digitalnih tehnologija, gdje se industrija osiguranja može pozicionirati konkretnije na ulaganje u zeleni kapital. Članstvo u udruženjima jeste također - ili je posebno - važno za industriju naplate potraživanja, ne samo kao mogućnost osiguravanja nedvosmislene segregacije od neprofesionalnih predstavnika industrije te zaštite osoba sa nepodmirenim potraživanjima od neskrupuloznih poslovnih partnera, ali također i mogućnost davanja prostora industriji i naglašavanja njenog značaja za ekonomiju.

Mi razumijemo različite industrije - uključujući Vašu

Kao eksperti u naplati potraživanja, EOS ne završava svoj angažman u ovoj industriji. Mi služimo srednjim i velikim kompanijama u različitim indurstrijama i upoznati smo sa specifičnim zahtjevima klijenata. Zašto ne otkrijete naše ekspertize sami:

Vaša industrija nije uključena? Nema problema. Jednostavno zakažite sastanak sa našim ekspertima i mi ćemo se pobrinuti za ostalo.

Zakažite sastanak

Naplata potraživanja kao ključni dio kreditnog ciklusa.

Prema Rayna Mitkova-Todorova, Generalnoj direktorici EOS-a u Bugarskoj i Članu izvršnog odbora vrhovne evropske organizacije Federacija evropskih nacionalnih udruga za naplatu (FENCA), EOS ima jednu od najbitnijih uloga u procesu: ''mi smo lideri na tržištu u mnogim zemljama našeg poslovanja. U našim očima, ovo znači da imamo odgovornost postaviti standarde poslovne praske u ovim zemljama te ujediniti industriju.'' Industrija naplate potraživanja se trenutno nalazi u teškoj poziciji, ona ističe. Prema njenom viđenju, kontraverzna slika i populističke zakonodavne inicijative su glavni pokretač iza kulisa.
Associations in debt collection: Kirsten Pedd, BDIU President and Chief Compliance Officer and Head of Public Affairs at EOS
Kao kompanija, mi dijelimo odgovornost za pravila i vrijednosti prema kojima industrija funkcioniše. Ovo nije neizbježno, već je nešto što mi možemo i trebamo uobličiti.'' Voditelj compliance-a i Voditelj odnosa s javnošću u EOS-u
Kirsten Pedd
Predsjednica BDIU, Voditelj compliance-a i Voditelj odnosa sa javnošću u EOS-u
Rad udruženja pomaže uspostavljanju balansa između kreditora i neredovnih platiša u Evropi, što je prema Raynerovoj, bilo izbačeno s kursa slijedom mnogo inicijativa pokrenutih radi zaštite potrošača, što nije samo škodilo industriji, već u konačnici kreditorima koji su to zastupali. Formiranje udruženja će omogućiti dijalog, ne samo u političkoj areni već također širokom auditorijumu, među kojima industrija naplate potraživanja i dalje nailazi na znatna protivljenja. ''Želimo biti prepoznati kao veoma bitan dio kreditnog ciklusa te finansijske industrije, no ovo nećemo postići sjedeći u pepelu kao Pepeljuga čekajući da se nešto desi,'' ističe Rayna, izlažući EOS-ove ambicije kroz rad udruženja.

Članstvo u udruzi za naplatu potraživanja kao pečat odobrenja.

Kirsten Pedd slijedi sličan plan sa Fedealnim udruženjem agencija za naplatu potraživanja Njemačke (BDIU): Naplata potraživanja je veoma važna za ekonomiju, ali također i vrijednosno orjentisana, i jednostavno rečeno, fer.'' Važna stvar je djelovati u smjeru koji je postavljen i raditi to dugoročno. Ovo je jedini način za ostvarenje i učvršćivanje povjerenja. Kodeksom ponašanja, Federalno udruženje je uspjelo, na čelu sa Kristen Pedd, zaustaviti beskrupulozno poslovanje u Njemačkoj, bar što se njihovih članova tiče. Posvećeni su da svoju poslovnu praksu održe fer i odgovornom, čak prevazilazeći zakonske zahtjeve. Kodeks ponašanja pokriva cjelokupan ciklus naplate potraživanja, od preuzimanja same naplate i komunikacije sa neredovnim platišama, do drugih obaveza povezanih sa procesom naplate kao i upravljanja žalbama i upitima. Zauzvrat, članovi udruženja dobivaju pečat odobrenja u skladu sa motom: Kada god vidite BDIU ime, znajte da je posao obavljen ispunjavajući visoke etičke i profesionalne standarde.
FENCA – ili Evropska nacionalna asocijacija naplate - predstavlja interese sektora kreditnog menadžmenta, napklate potraživanja, i otkupa potraživanja na evropskom nivou i koordinira razmjenu u EU institucijama, dionicama u industriji finansijskih usluga, potrošačkim skupinama, i evropskog javnog mijenja. Danas, na čelu udruženja su 23 nacionalna člana koji čine tri četvrtine cjelokupnog kreditnog menadžmenta, te kompanije koje se bave naplatom i otkupom potraživanja u Evropi.

Federalno udruženje naplate potraživanja u Njemačkoj ili BDIU, je spajanje više od 500 kompanija iz oblasti naplate potraživanja. Članovi BDIU ponovo uvode iznos od oko šest biliona eura u ekonomski ciklus svake godine - novac koji bi u suprotnom bio izgubljen - uporedo vodeći brigu sa konstantnim fokusom na pravednosti i odgovornosti, prema obje strane, kreditorima i neredovnim platišama. Ovakav fokus je naglašen zapravo Kodeksom ponašanja udruženja, koji postavlja standarde za industriju koja nadilazi zakonske regulative.

Kodeks ponašanja (BDIU)
Kirsten Pedd vodi kancelariju kao Voditelj compliance-a i Voditelj odnosa sa javnošću u EOS-u pored njene uloge predsjednika udruženja BDIU. Ona predstavlja EOS u ovom udruženju već 20 godina. Za nju, definicija Kodeksa ponašanja ne samo da je prekretnica za industriju ali je i očigledan pomak: ''Kao kompanija, mi dijelimo odgovornosti za rezultate i vrijednosti prema kojima industrija posluje. Ovo nije nešto što je neizbježno, već je nešto mi možemo i trebamo uobličliti.''

Ukoliko želite više informacija, budite slobodni kontaktirati nas!

Sabrina Ebeling, People Lead Corporate Communications & Marketing at EOS

Sabrina Ebeling
Corporate Communications & Marketing

Telefon: +49 40 2850-1480

s.ebeling@eos-solutions.com

Stupite u kontakt

Photo credits: GettyImages