Naša vizija EOS-a

Gdje će EOS biti za deset godina od danas? Upravni odbor Grupe je postavio jasan cilj: nove tehnologije, više ulaganja i preduzetnički duh će osigurati budući uspijeh EOS-a.

Imati strategiju je glavna stvar. To je bila vjera mnogih kompanija decenijama. Ali vremena kada bi kompanije mogle raditi kroz desetogodišnje planove stavku po stavku odavno su prošla. Digitalizacija mijenja svijet i suviše brzo. Ipak, kompanijama je i dalje potreban cilj kojem će stremiti. Klaus Engberding je toga svakako svjestan. U prethodnom periodu, direktor EOS grupe radio je sa četvoricom kolega u Upravnom odboru na razvoju vizije budućnosti EOS-a: „Mi smo globalno povezan finansijski investitor, vođen tehnologijom i preduzetničkim duhom.''

„Prvo pitanje na koje smo morali odgovoriti bilo je šta čini srž našeg poslovanja i u kojim područjima možemo imati rast uz pomoć naših digitalnih tehnologija“, objašnjava Engberding. „U prošlosti smo bili analogna kompanija za naplatu potraživanja. Ali novi razvoj poput napredne analitike otvara potpuno nove mogućnosti za procjenu potraživanja i portfolija, kao i upravljanje načinom na koji ih obrađujemo. "

Centar analitike je dobar primjer. „Platforma za samostalno učenje koju razvijamo može vrlo brzo analizirati veliku količinu podataka kako bi se utvrdilo koji je najprikladniji sljedeći korak u obradi potraživanja. To nazivamo „najboljom narednom akcijom“, objašnjava Justus Hecking-Veltman, član Upravnog odbora EOS grupe i glavni finansijski direktor. „Između ostalog, platforma predstavlja analitičku osnovu za sistem naplate duga, Best Next Inkasso, koji razvijamo u Njemačkoj. Uz pomoć napredne analitike znat ćemo u budućnosti kada je i na koji način najbolje kontaktirati platiše koji kasne sa izvršavanjem svojih obaveza, i na taj način bismo brzo pronašli zadovoljavajuća rješenja za sve strane'', Kaže Andreas Kropp, član upravnog odbora EOS grupe. 

Digitalna tehnologija značajno će poboljšati procjenu portfolija ponuđenih za prodaju. „To znači da možemo učiniti više nego samo pružiti izvanredne rezultate za naše klijente. Koordiniranjem i prilagođavanjem postupaka naplate za svakog platišu sa kašnjenjem otvaramo zapravo nove puteve za postizanje života bez dugovanja. Stoga se približavamo svrsi Za svijet bez duga “, objašnjava direktor Engberding.

U budućnosti ćemo dodatno intenzivirati naše aktivnosti kao globalno umreženi investitor. Primarno nam je cilj da rastemo u dijelu osiguranog poslovanja. Justus Hecking-Veltman, član Upravnog odbora EOS grupe i glavni finansijski direktor

Upravni odbor EOS-a sastaje se na radionici, kako bi razmotrio viziju kompanije (na slici: Marwin Ramcke i Andreas Kropp).
Andreas Witzig, odgovoran za Zapadnu Evropu i Sjevernu Ameriku

Investiranje u sve razrede imovine

EOS vidi veliki potencijal u kupovini potraživanja. „U budućnosti ćemo dodatno intenzivirati naše aktivnosti kao investitor iz globalne mreže. Namjeravamo rasti prvenstveno u osiguranom poslu “, kaže Hecking-Veltman. EOS grupa već ima puno iskustva u ovom polju. „U posljednje dvije godine kupili smo veliki broj osiguranih portfolija u Istočnoj Evropi. U budućnosti želimo dodatno poboljšati trenutni nivo “, objašnjava Marwin Ramcke, član Upravnog odbora EOS grupe, odgovoran za istočnoevropsku regiju.

Do sada se EOS koncentrisao na neosigurane transakcije zapadnoevropskog tržišta. Ali i ovdje se Grupa više fokusira na osigurani portfolij. „Sada, također želimo kupiti pažljivo odabrane pakete osiguranih potraživanja u Španiji kao što je to slučaj u Francuskoj. U budućnosti se vidimo vlasnicima portfolija u zemljama u kojima nemamo svoju poslovnicu. To smo već uspješno implementirali u Portugalu u saradnji sa partnerima“, kaže dr Andreas Witzig, član odbora direktora EOS grupe i odgovoran za zapadnoevropsku regiju.

Izvršni direktor Klaus Engberding i finansijski direktor Justus Hecking-Veltman
Gosti govornici daju vrijedan doprinos
Mi smo globalno povezani finansijski investitor vođen tehnologijom i poduzetničkim duhom. Izvršni direktor, Klaus Engberding

EOS će u budućnosti investirati u dodatne razrede odnosno klase imovine. Na primjer, EOS već neko vrijeme stiče portfolije imovine. „Konačno, kao rezultat kupovine osiguranih portfolija, imamo dovoljno iskustva u procjeni i prodaji nekretnina“, kaže gospodin Engberding. „Do sada smo stekli uglavnom neplaćena potraživanja. Za budućnost sigurno mogu predvidjeti kupovinu imovine u opasnosti od neplaćanja i redovito servisirana potraživanja. U svim tim promjenama oslanjam se na poduzetnički duh naših zaposlenika. Uz hrabrost da se promijenimo i vjerujemo u svoje snage, možemo zajednički raditi na tome da svoju viziju pretvorimo u stvarnost. Ovako ćemo dugoročno osigurati uspjeh Grupe “, kaže izvršni direktor.

Štampaj