Inflacija pogoršava učinak koji imaju neredovna plaćanja.

Problem koji je već doveo mnoge kompanije do opasnosti je sada još više pogorašn u smislu neplaćanja i zakašnjelih uplata. Prema EOS studiji ''Evropska praksa plaćanja'', kojoj je pristupilo 3200 finansijskih izvršitelja iz 16 evropskih zemalja, ovakav razvoj situacije vidi kao ključni problem za mnoge kompanije. U zapadnoevropskim zemljama, svaki peti korisnik kasni sa plaćanjem ili nikako ne plaća, u istočnoj Evropi, to je već svaki četvrti korisnik. Ovaj trend je značajno porastao, konkretno u posljednje tri godine. Među ispitanicima, 60% je izjavilo da je razlog neplaćanja njijhovih poslovnih i privatnih korisnika bio taj što su se oni lično morali boriti sa neplaćanjem.

Porast cijena i oslabljena kupovna moć vrlo lako će uticati na trend porasta u narednom periodu, i čak može izazvati lančanu reakciju među kompanijama. Ovo nije samo zbog činjenice što je njihov raspoloživi kapital doživio znatno smanjenje vrijednosti, već je smanjenje kapitala zapravo i rezultat neredovnog plaćanja korisnika. Čak i kompanije koje u nekom trenutku imaju priliv sredstava osjećaju posljedice inflacije, uslijed kupovne vrijednosti novca koja se često dramatično smanji za vrijeme u kojem se čekala uplata.

Nekvalitetna dugovanja, koja su prethodno bila smetnja, sada postaju egzistencijalna prijetnja. Prema EOS-ovoj studiji, više od polovine (51%) kreditorskih kompanija se već bore sa padom dobiti, i više od trećine je pogodo manjak likvidnosti (42%). Skoro trećina kompanija je smanjila obim ulaganja ili povećala cijenu proizvoda ili usluga, na taj način nenamjerno ubrzavajući koban trend.

EOS Survey European Payment Practices: How many payments arrive late or not at all: 19 percent in Western Europe, 24 percent in Eastern Europe, 21 percent in the whole of Europe.

Da li želite znati nešto više o profesionalnoj naplati potraživanja? Budite slobodni kontaktirati nas!

Carina Bonde
Corporate Communications & Marketing

Telefon: + 49 173 2979331

c.bonde@eos-solutions.com

Photo credits: Stocksy, EOS