Jednakost za mene znači...

Nismo savršeni u smislu jednakosti. Ali radimo na tome. Danas slavimo uspjehe svih pripadnica ljepšeg spola u našoj kompaniji. Pročitajte kako naše generalne direktorice lično doživljavaju pojam jednakosti spolova.

Natalija Zupan, Managing Director EOS KSI Slovenia
Jednakost spolova? Za mene lično to nikada nije predstavljalo problem, nikada se nisam osjećala ''drugačije tretiranom'', ali bismo se trebali prestati zavaravati i zaista pogledati šta se dešava oko nas.
Natalija Zupan, Generalni direktor EOS KSI Slovenia
U Sloveniji 58% diplomatana su zapravo žene, i na početku karijere nema značajne razlike između spolova. Kasnije ćete uvidjeti da je samo 20% žena na poziciji generalnog direktora, dok 5% žena predsjedavaju upravnim odborom. Provjerite spolni jaz i u svojoj zemlji. Žene su i dalje manje plaćene u odnosu na muškarce za obavljanje istih poslova.

Prema istraživanju (Boston Consulting Group, Fortune 500) utvrđeno je da kompanije sa izmješanom spolnom strukturom lidera su inovativnije i kreativnije, imaju 20% više prihoda, 35% viši ROC (povrat kapitala), ukratko rečeno su finansijski uspješnije. Ali očigledno je da ovi brojčani pokazatelji nisu dovoljni da pokrenu promjenu jer prema Svjetskom Ekonomskom Forumu sa trenutnim napretkom i promjenama u ovom segmentu, spolni jaz će biti premošćen tek za 100 godina.
Andrea Stelzer-See, Managing Director EOS Serviceline
Za mene, jednakost između spolova znači da trebamo o tome razgovarati što je manje moguće. Svi se slažemo sa činjenicom da zajedničkim snagama možemo doprinijeti osnaživanju, bez da spol igra ikakvu ulogu.
Andrea Stelzer-See, Generalni direktor EOS Serviceline
Katerina Bosevska, Managing Director EOS Macedonia
Radi se o vrlini koja znači razumijevanje i poštovanje truda u kontinuiranom naporu da se ''uklopimo''.
Katerina Bosevska, Generalni direktor EOS Makedonija
Jelena Jović Milentijević, Managing Director EOS Matrix Serbia
Kompetentnost nije određena spolom. Hrabrost, izdržljivost i vjera žive u našim srcima, ne u mišićima. Ja lično vjerujem da nam je svima data ista mogućnost izbora.
Jelena Jović Milentijević, Generalni direktor EOS Matrix Srbija
Nicole Sichmann, Managing Director EOS Immobilienworkout
Za mene, jednakost znači da žene i muškarci dobivaju iste prilike i da su slobodni nositi se sa njima na spostveni način - bez osuđivanja društva.
Nicole Sichmann, Generalni direktor EOS Immobilienworkout
Mirjana Vuković, Managing Director EOS Matrix Bosnia and Herzegovina
Ono što sam naučila jeste da uspjeh nije definisan spolom, već radom, posvećenošću i upornošću. Jednakost za mene znači odnositi se jednakim poštovanjem prema svakome, a kao primjer su naše kolege iz EOS porodice, koji uvažavaju svoje kolegice, Dame. I na kraju dana, trbali bismo njegovati naše različitosti i uživati u tome što smo tretirane kao dame!
Mirjana Vuković, Generalni direktor EOS Matrix Bosna i Hercegovina
Rayna Mitkova-Todorova, Managing Director EOS in Bulgaria
Kada je riječ o sposobnostima i profesionalnosti, ja vjerujem da bi se direktori trebali dijeliti na uspješne i one koji iz nekog razloga ne uspjevaju ispuniti svoj cilj. Naravno, spol je bitan, ali da li je prednost ili prepreka zavisi od konteksta, a ne od nekog generalnog pravila.
Rayana Mitkova-Todorova, Generalni direktor EOS Bugarska
Ništa nije nedvosmisleno, a ključ jednakosti je u razumevanju nijansi, integraciji dobrih praksi i prilagođavanju pristupa. Vjerovatno je iznenađujuće, ali evropska statistika stavlja Bugarsku u top tri zemlje u kojima su žene na vodećim pozicijama, kako u biznisu tako i u politici. U isto vrijeme, EOS je kompanija koja podržava profesionalni rast žena i poštuje njihova dostignuća. Dakle, za mene lično, jednakost je prilika za širenje i promovisanje svakog vida dobre prakse.
Ako želite više informacija o kompanijama koje vode naše direktorice, kliknite ovdje:

EOS KSI Slovenia https://si.eos-solutions.com

EOS Serviceline (Njemačka) https://de.eos-solutions.com

EOS Matrix Makedonija https://mk.eos-solutions.com

EOS Matrix Srbija https://rs.eos-solutions.com

EOS Matrix Bosna i Hercegovina https://ba.eos-solutions.com

EOS Bugarska https://bg.eos-solutions.com