Od analitike do sigurnosnih alata: Istaknute tehničke odlike EOS grupe.

EOS iz godine u godinu ulaže u nove tehnološke trendove. Četiri primjera prikazuju kako naši klijenti, ali i potrošači mogu da profitiraju od današnjih tehnologija.

VrijemeVrijeme
  • Mašinsko učenje i podatkovni modeli za efikasniju obradu nenaplaćenih potraživanja
  • Roboti za ćaskanje doprinose povećanju kvaliteta usluge i omogućavaju potrošačima anonimnu komunikaciju
  • Alati za nadzor sigurnosti štite osjetljive podatke klijenata i potrošača.

Oko 600 saradnika u cijeloj EOS grupi radi na prijenosu tehnološkog napretka u punom obimu na sektor upravljanja potraživanjima. Pritom je primjena tehnologija veoma raznolika: pomoću nje se automatizuje, predviđa, informiše i štiti. Cilj je pri tome uvijek isti: da poboljšamo finansije svih naših klijenata i potrošača. Kako to tačno funkcioniše, prikazuju sljedeći primjeri.

Centar za analitiku: Jedna platforma podataka za sve.

Technology highlights of the EOS Group: EOS is developing its own data platform.
Poslovanje EOS grupe je u velikoj mjeri zasnovano na podacima. Podatkovni modeli koje primjenjujemo i mnoga druga dostignuća iz oblasti vještačke inteligencije potiču iz našeg Centra za analitiku (CoA, Center of Analytics). U njemu 14 saradnika radi na daljem razvoju analitičke ekspertize cijele EOS grupe. S tim u vezi, izradili smo platformu u oblaku, kojoj će u budućnosti svaka nacionalna kompanija EOS grupe imati pristup, u cilju obučavanja svojih modela mašinskog učenja i iznošenja predviđanja u procesu naplate dugova. U želji za pronalaskom načina naplate s najvećom vjerovatnoćom plaćanja, vrši se pretraga platforme za sličnim slučajevima iz prošlosti. Samo u 2021. godini kompanija EOS iz Francuske je pokrenula gotovo pola miliona poziva modela za samo jednog klijenta, kako bi postigla optimalnu spremnost potrošača da plate svoje dugove.
Pored osmišljavanja modela predviđanja, Centar za analitiku radi i na centralnom izvještavanju o svim aktivnostima iz oblasti otkupa osiguranog duga. Pritom se prikupljaju i procjenjuju svi podaci o obavljenim kupovinama. Cilj je: ostvarenje sinergije unutar grupe i dalja optimizacija procesa radi ponude fer cijena svojim klijentima. Do sada su se na sistem priključile EOS kompanije iz četiri zemlje.

Mali broj nenaplaćenih potraživanja zahvaljujući mašinskom učenju.

Technology highlights of the EOS Group: how AI helps with receivables management.
Koja od sljedećih mjera naplate duga je najperspektivnija? Njemački sistem za naplatu duga FX nudi odgovor na ovo pitanje. Na osnovu historijskih podataka, vještačka inteligencija (VI) svakog mjeseca donosi milione analitičkih odluka i na osnovu toga automatski kreira odgovarajuće rješenje za svakog pojedinačnog potrošača. Sadržaji su, primjera radi, način i vrijeme stupanja u kontakt, kao i razjašnjenje pitanja, kada i kojim tonom se treba obratiti potrošaču. Ciljanom komunikacijom povećavamo vjerovatnoću plaćanja. Istovremeno izbjegavamo skupe i ekonomski neopravdane mjere, što je od koristi za sve učesnike u procesu.
 
Svakog dana raste broj paketa podataka povezanih sa sistemom FX. Samim tim raste i količina podataka, kao i tačnost naših predviđanja. Time obrada predmeta u kompaniji EOS iz dana u dan postaje sve adekvatnija i efikasnija, što nam omogućava ponudu fer cijena.

Roboti za ćaskanje poboljšavaju uslugu.

Technology highlights of the EOS Group: Chatbots support communication with consumers.
Da li ste znali, da dvije trećine kompanija u Evropi već koristi robote za ćaskanje? Taj rezultat dobijen je na osnovu Istraživanja robota za ćaskanje kompanije EOS za 2021. godinu. EOS već nekoliko godina koristi prednosti ove moderne tehnologije. Tako potrošači više ne moraju da posežu za slušalicom telefona kada imaju pitanja o svojim neizmirenim plaćanjima.
Umjesto toga, na mnoga svoja pitanja mogu da dobiju odgovore putem funkcije robota za ćaskanje. Time nismo samo uspjeli povećati kvalitet svojih usluga i doprinijeti anonimnosti potrošača, već smo smanjili i obim posla za servisno osoblje kompanije EOS, koje sada može da se posveti složenijim poslovima. Za sada ove digitalne pomagače koristimo u Francuskoj, Belgiji i Hrvatskoj. Slijede ostale zemlje.

Istraživanje robota za ćaskanje kompanije EOS za 2021. godinu: Kako preduzeća koriste robote za ćaskanje?

Koje prilike i izazove skriva tehnologija robota za ćaskanje, koja se koristi u komunikaciji? Ispitali smo 2.800 kompanija iz 14 evropskih zemalja o njihovom iskustvu s digitalnim pomagačima. Sve rezultate možete pronaći u našem Istraživanju robota za ćaskanje kompanije EOS za 2021. godinu.

Na rezultate

Moderni alati za nadzor pronalaze sigurnosne ranjivosti.

Technology highlights of the EOS Group: Security tools protect sensitive data.
Prilikom upravljanja potraživanjima, rukovanje osjetljivim podacima dio je svakodnevnog poslovanja. Njihova zaštita naš je najveći prioritet, iako nam sve veća primjena digitalizacije predstavlja sve veći izazov. Kompanija EOS zapošljava više od 25 stručnjaka za sigurnost kako bi zaštitila sebe i svoje klijente od sajber napada.
Od 2022. godine, podršku im pružaju čak dva nezavisna alata za nadzor sigurnosti – jer: četiri oka vide više od dva. Za razliku od klasičnih testova penetracije, ova dva alata kontinuirano i neutralno provjeravaju moguće sigurnosne nedostatke IT infrastrukture cijele EOS grupe. Njihov rad se zasniva na tome što spolja izuzetno precizno analiziraju digitalni otisak EOS grupe i pritom uključuju sredstva u oblaku. Na taj način, sve slabe tačke mogu da se otkriju u ranoj fazi prije nego što ih potencijalni napadači uopšte primijete. Osim toga, ti alati stalno ažuriraju svoje baze podataka novoobjavljenim slabim tačkama, kako bi se one mogle otkriti. 

Do sada su alati poslužili za unapređenje zaštite preko 200 mjesta. Podaci mnogih naših klijenata i potrošača su na taj način zaštićeni od neovlaštenog pristupa. U naročito kritičnim oblastima poput korisničkih portala EOS grupe, nastavit ćemo provoditi namjenske testove penetracije, kako bismo osigurali najveću moguću sigurnost podataka.

Više informacija? Slobodno nam se obratite!

Sabrina Ebeling, People Lead Corporate Communications & Marketing at EOS

Sabrina Ebeling
Corporate Communications & Marketing

Telefon: +49 40 2850-1480

s.ebeling@eos-solutions.com