Fiskalna 2019/20: Rekordni rezultati u Istočnoj Evropi

Sa prihodom većim od 30%, Istočna Evropa slavi rekordne rezultate. U nekoliko zemalja ove regije, EOS se osigurava otkupom osiguranih i neosiguranih potraživanja.

VrijemeVrijeme
  • Region istočne Evrope uspio je povećati prihode za 31,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je rekordan rezultat.
  • Ovo regiju Istočne Evrope čini drugom najjačom regijom u EOS grupi po prihodu, i najjačoj regiji po rezultatima. EOS je značajno investirao u portfolije osiguranih potraživanja u svim zemljama Istočne Evrope.
  • Najveće ulaganje u NPL je realizovano u Poljskoj, Hrvatskoj, Rusiji i Mađarskoj.
  • EOS u Bugarskoj je dobio do sada najveći portfolij osiguranih potraživanja na bugarskom tržištu, vrijedan 350 miliona eura.
Annual Report 2019/20: Eastern Europe’s share of total revenue 2019/20
U fiskalnoj 2019/20 istočnoevropsko tržište bilo je daleko najaktivnije tržište za EOS. Petnaest podružnica u regiji donijelo je 31,3% više prihoda nego prethodne godine, što je rekordna vrijednost. „Naša snažna lokalna ekspertiza, način na koji se fer i korektno odnosimo prema neplatišama, naša partnerska orjentisanost te u mnogim slučajevima prekogranična saradnja s našim partnerima, se isplati“, kaže Marwin Ramcke, član Upravnog odbora EOS Grupe koji je odgovoran za Istočnu Evropu. „Kao rezultat toga, uspjeli smo pružiti važan podsticaj u segmentu osiguranih i neosiguranih potraživanja i podijeliti našu stručnost i znanje unutar Grupe.“

Svi znakovi upućuju na rast.

Zahvaljujući izuzetnom rezultatu, regija Istočne Evrope je bila u poziciji da i dalje potpomaže svoj vlastiti položaj unutar EOS Grupe. Udio u konsolidovanom prihodu u prošloj finansijskoj godini iznosio je 31,3%, što ovu regiju svrstava u najjaču prema rezultatima, nakon Njemačke. Glavni pokretač tog rezultata bilo je značajno povećanje prihoda otkupom potraživanja u Rusiji i Poljskoj. Primjeto povećanje prihoda su također uživale i Hrvatska, Mađarska, Srbija i Bugarska.

U segmentu otkupa potraživanja, EOS je konsolidovao prihod na visokom nivou, od prethodne godine. U prošloj finansijskoj godini 651,3 miliona eur-a uloženo je u neosigurana i osigurana potraživanja, kao i nekretnine. U ovom se segmentu EOS oslanja na svoje dugogodišnje iskustvo, stručnu analizu portfolija i fer cijene.

Investiranje u otkup potraživanja i nekretnine

Annual Report 2019/20: Investments in receivables purchases and real estate
Annual Report 2019/20: Investments in receivables purchases and real estate
Annual Report 2019/20: Investments in receivables purchases and real estate

Otkupljena potraživanja

Annual Report 2019/20: Receivables purchased
Annual Report 2019/20: Receivables purchased
Annual Report 2019/20: Receivables purchased
''U svim zemljama Istočne Evrope smo u mogućnosti da efikasno obrađujemo osigurana i neosigurana potraživanja. To je upotpunjeno novim inovativnim pristupima i aktima poput ugovora o permanentnom  otkupu osiguranih potraživanja, što se pokazalo veoma uspješnim u Mađarskoj'', kaže Ramcke. Ovo se također odražava i na brojke: nešto manje od 30% ulaganja u fiskalnoj 2019/20 bilo je u istočnoevropskim zemljama. Najveće NPL investicije bile su u Poljskoj, Hrvatskoj, Rusiji i Mađarskoj.

Rekordni ugovor u Bugarskoj.

Pored značajnih ulaganja u portfolije osiguranih potraživanja u Sloveniji, Rusiji i Srbiji, u Bugarskoj je protekla finansijska godina bila izuzetna. Rayna Mitkova-Todorova, generalna direktorica EOS Matrixa u Bugarskoj, objašnjava razloge ove izuzetne transakcije na bugarskom tržištu: „Mi smo stručnjaci za obradu neosiguranih potraživanja. Naše dugogodišnje iskustvo u kombinaciji sa vrhunskom tehnologijom i odgovarajućim metodama analize omogućuju nam da ponudimo fer cijene."
Annual Report 2019/20: Top deal of the financial year in Bulgaria
U martu 2019. EOS Bugarska je kupila NPL portfolij vrijedan 350 miliona EUR-a od podružnice Eurobanke - Postbank. Do danas, ovo je najveći porfolij osiguranih potraživanja koji je ostvaren na bugarskom tržištu.

Annual Report 2019/20: Rayna Mitkova-Todorova, Managing Director EOS Matrix Bulgaria
Mi smo stručnjaci za obradu neosiguranih potraživanja. Naše dugogodišnje iskustvo u kombinaciji sa vrhunskom tehnologijom i odgovarajućim metodama analize omogućuju nam da ponudimo fer cijene.
Rayna Mitkova-Todorova, Generalni direktor EOS Matrix-a u Bugarskoj
Annual Report 2019/20: EOS as global network

Istočna Evropa kao dio Grupe.

Sa više od 40 godina iskustva, EOS Grupa nudi svoje usluge za više od 20000 klijenata, iz različitih segmenata, u 180 zemalja širom svijeta. Regija Istočne Evrope ima podružnice u 15 zemalja: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Češka. Za EOS Grupu ova regija je već godinama snažan pokretač rasta.

EOS omogućava svojim klijentima da se fokusiraju na vlastitu osnovnu djelatnost, povećava njihovu likvidnosti i umanjuje reputacijski rizik. Kao odgovorna kompanija, veoma smo svjesni da se iza svakog portfolija dospjelog potraživanja nalazi ljudsko biće. U skladu s tim, mi stičemo dospjela potraživanja po realnim cijenama bez nagađanja. Dospjela potraživanja obrađuju naši stručnjaci, obučeni i specijalizirani, koji tretiraju obveznike fer i korektno. Na ovakav način osiguravamo dugoročan uspijeh i doprinosimo zdravoj ekonomiji.

Kontaktirajte nas ukoliko želite znati više.

Daniel Schenk Senior PR Consultant bei EOS Holding GmbH

EOS in Germany

Daniel Schenk
Team Lead Corporate Communications German Market

Steindamm 91
20099 Hamburg
Germany

presse@eos-solutions.com