Ljudi, podaci, analiza – šta danas pokreće međunarodnog pružaoca finansijskih usluga.

Naš svijet postaje sve kompleksniji. Bez podataka sve staje. A posebno bez ljudi. Bez obzira da li je to na međunarodnom terenu, u oblasti digitalizacije ili upravljanja zaposlenima. Tri primjera iz EOS Kosmosa pokazuju kako kompanija može ostati fleksibilna – i istovremeno stabilna.

 • U finansijskoj godini 2018/2019 EOS je bio u mogućnosti da dalje proširi međunarodnu naplatu dugova sa više od 730 novih klijenata.
 • EOS je uložio 10 miliona eura u IT sisteme kao što je razvoj analitičkih prognoza u procesu oporavka.
 • Cultural Transformation Center pokreće kulturne promjene za više od 7.500 zaposlenih.

Kako jedna kompanija može djelovati u svijetu na potpuno različitim tržištima i istovremeno dosljedno ispunjavati vlastite visoke standarde kvalitete? Kako analiza podataka može da profitira od potrošača i neplatiša? I kako timovi iz različitih zemalja mogu ići zajedno na „Cultural Journey”? Pogled u bilježnicu globalne korporacije.

EOS is digital and globally connected network
EOS is digital and globally connected

EOS društvo živi od podataka. I od ljudi.

Fokusiranje na sopstvene snage je lako. Neprestano tražiti ono što još nedostaje – to nije prijatno. Ali mora se. Jer se u protivnom neće ništa promijeniti. EOS je stoga samo u finansijskoj godini 2018/2019 uložio milion eura u kulturne promjene, u takozvani Cultural Journey.

Pet zaposlenih u odjeljenju Cultural Transformation Centar radi na promjenama. Naravno, nisu sami. Imaju podršku svih i na svim poljima. Tim savjetuje menadžment na lokalnom i međunarodnom nivou. Uključene su sve EOS kompanije, što znači da je to ogroman projekt. Postoji više od 40 takozvanih Culture Companions u nacionalnim kompanijama, koji npr. u radionicama u svojim zemljama promovišu proces transformacije.

Cilj faze: Ruta je jasno definisana.

Koje prepreke moramo prevazići u EOS-u kako bismo postali odgovorna organizacija i odgovorili na izazove digitalizacije? Tim za kulturnu transformaciju postavio je ovo pitanje 2018. godine, a zatim intervjuisao menadžere i zaposlene širom sveta.

 • ... je sproveo Tim za kulturnu transformaciju sa zaposlenima i na svim nivoima hijerarhije u svim zemljama EOS-a.

      

 • ... još uvijek sprječavaju EOS da reaguje, povremeno:

  1. Hijerarhija i udaljenost između zemalja i odjela
  2. Proširena komunikacijska kultura
  3. Stari stil upravljanja i menadžerski tim koji se ne predstavlja kao tim
  4. Nema prostora za inovacije
 • ... analiza kulture sada daje orijentaciju svim zemljama EOS-a. Oni mogu odlučiti na kojim pitanjima žele raditi, jer obrasci nisu toliko razvijeni u istoj mjeri u svakoj zemlji.

      

Cilj je otvoriti nove puteve saradnje i liderstva, ojačati preduzetnički duh i učiniti EOS dugoročno spremnim da se odazove. Da bi došli do toga, liderstvo i timovi moraju najprije da analiziraju: Šta ne funkcioniše dobro? Koji obrasci ponašanja još uvijek usporavaju proces? Rezultat transnacionalne kulturne analize: Hijerarhija i udaljenost između zemalja i sektora ponekad sprječavaju EOS da reaguje. Vrijeme je da se to promijeni.

Na primjer, Cross-border Center u Hamburgu djeluje preko nacionalnih granica. Ako kompanije žele otkupiti potraživanja u nekoj drugoj zemlji, na scenu stupa Global Collection Plattform. Preko međunarodne IT platforme EOS usmjerava slučajeve neplatiša. Tamo preduzeća EOS grupacije ili izabrani partneri obrađuju potraživanja; to rade stručnjaci za naplatu duga koji su dobro upoznati sa lokalnim okolnostima.

EOS je obradio više od 72.000 slučajeva u prekograničnoj naplati duga u 2018/19, a najveći dio toga u Francuskoj. Glavni korisnik je industrija elektronske trgovine sa više od četvrtine svih slučajeva. Kombinacijom svojih kancelarija i mreže partnerskih kompanija, EOS je aktivan u 180 zemalja.

Činjenice i brojke o prekograničnoj naplati dugova.

70 percent of the receivables concern consumers (B2C)
Od slučajeva koji se odnose na potraživanja od privatnih klijenata, samo 30 procenata čini B2B slučajeve.
Payment terms: 100 days till first payment is received
Prosječan broj dana do prve uplate.

International debt collection: The majority pay in instalments
Sva plaćanja u međunarodnoj naplati dugova se vrše u ratama.
98 of all successful cases in cross-border collection are resolved by EOS out of court.
EOS rješava sve predmete u međunarodnoj naplati dugova van suda.

Digitalizacija? Ažuriranje je u toku.

Što se tiče međunarodne saradnje, digitalizacija olakšava mnogo toga. Ali, i u samoj naplati dugova, to se radi veoma konkretno. Neplatišama to olakšava praćenje stanja na računu. Portalima za online usluge EOS nudi širok spektar pogodnih načina plaćanja u mnogim zemljama. Samo u 2018. godini, njemački servisni portal broji preko 650.000 posetilaca, 135 odsto više nego prethodne godine. Posebno omiljeni načini: Korišćenje putem pametnog telefona.

Analize zasnovane na podacima također optimizuju proces obrade u naplati dugova. EOS-ovi stručnjaci mogu posebno da se obrate neplatišama i da ponude prilagođene planove plaćanja.

Samo u prošloj fiskalnoj godini EOS je stvorio 107 novih IT poslova. Oko 600 IT stručnjaka trenutno pokreće digitalizaciju u EOS-u širom svijeta. Više od deset odsto njih su analitičari podataka. Njihovi modeli daju predviđanja o najboljoj sljedećoj akciji u procesu naplate.

Iz saradnje sa neplatišama i preduzećima EOS je dobio velik broj značajnih međunarodnih podataka. Najveći prioritet je njihova zaštita. Svi podaci su stoga u pseudonimizovanom obliku na platformi Centra za analitiku i ne dozvoljavaju da se donesu bilo kakvi zaključci o stvarnim osobama. Međutim, analitičari podataka mogu pretraživati obrasce i izračunavati predviđanja – kao što je da li bi sljedeći korak mogao biti pismo, SMS ili e-poruka.

EOS is investing EUR 10 million in the development of IT core systems
EOS ulaže 10 miliona evra u razvoj IT sistema

Portret jednog od naših stručnjaka za podatke: Šta radi jedan analitičar podataka? 

Složen svijet, novi pristupi: Poslovni izvještaj EOS-a za 2018/2019.

Kako danas radi jedan međunarodni pružalac finansijskih usluga? Tehnološki vođeno ili ljudski, specijalizovano ili globalno? Odgovor vjerovatno glasi: ponešto od svega toga. EOS je, uostalom, u prošloj fiskalnoj godini dao odgovor na mnoga pitanja. Kompanija se također voli takmičiti s ostalima. Imate li pitanja? Obratite nam se.

Link na naše saopštenje za javnost.

Godišnji izvještaj EOS-a 2018/19

Kontaktni podaci EOS-a.

Photo Credit: Getty Images/iStock/bagotaj

Štampaj