Postignut je novi rekord.

Regija Istočne Evrope završila je godinu 2018/2019 sa rekordnim rezultatima. Povećani su prihodi i investicije u kupovinu potraživanja. Kupovina osiguranih portfelja posebno postaje sve važnija.

Interview-Klaus-Engberding-and-Marwin-Ramcke-(Eastern-Europe)

Kupovina potraživanja i produktivnost.

Razlozi ovog izuzetnog razvoja razlikuju se po zemljama. U Rusiji smo uspjeli povećati prihode značajnim povećanjem produktivnosti. Za razliku od toga, u Mađarskoj i Poljskoj zabilježili smo značajan rast prihoda od kupovine potraživanja. Ponovo smo povećali obim investicija u portfelje loših kredita. Posebno u Poljskoj i Hrvatskoj, ali i u Rusiji i Slovačkoj, značajno je premašen nivo iz prethodne godine. 

Osim toga, uspjeli smo povećati ulaganja u osigurana potraživanja. Značajno smo proširili potrebne strukture i do sada ih uspostavili u devet zemalja. I dalje imamo odlične mogućnosti za rast u tom segmentu, a ubuduće planiramo proširiti kupovinu loših kredita na sve istočnoevropske lokacije u kojima EOS radi. Time ćemo iskoristiti i međunarodnu mrežu grupe EOS. Već imamo puno znanja i iskustva u procjeni i obradi osiguranih potraživanja u različitim zemljama. To ćemo iskoristiti za stvaranje međunarodnih stručnih timova za prodor na nova tržišta.

U Istočnoj Evropi prihodi i dobit prije oporezivanja viši su nego ikada ranije.
Marwin Ramcke, član uprave grupe EOS zadužen za Istočnu Evropu
Infographic EOS Group about revenue and investments in the fiscal year 2018/19.

Istočna Evropa: Novi rekord u prodaji i investicije.

Regija Istočne Evrope dostigla je novi vrhunac: sa 203,2 miliona eura, prodaja u 2018/19. Premašila je nivo prethodne godine za više od deset posto.

Pored toga, EOS je ponovo povećao obim investicija u regionu. Ulaganje od 141,5 miliona eura u neobezbijeđenu NPL bilo je za 32,5 miliona eura više nego u prethodnoj godini. EOS je uložio 97,1 milion eura u osigurane portfelje i nekretnine, što je za 39 milijuna eura više nego u 2017./18.

Link to our press release.

EOS Annual Report 2018/19