Održivo investiranje u praksi: IFC i EOS su pokrenuli platformu za nekvalitetne kredite i problematične nekretnine u Istočnoj Evropi.

  • EOS i IFC jačaju ekonomiju u Istočnoj Evropi svojom zajedničkom platformom
  • Otkup i procesuiranje nekvalitetnih kredita i problematičnih nekretnina u Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini
  • Investiranje u iznosu od €129 miliona u protekle tri godine
  • EOS kao podrška društvenih, ekoloških i poduzetničkih aspekata NPL poslovanja

Da li je moguće potpomoći likvidnost kompanija i stimulisati oslabljenu ekonomiju, u isto vrijeme vodeći računa o društvenom i ekološkom riziku?

EOS i podružnica Svjetske banke ''Internacionalna finansijska korporacija'' (IFC) su odlučile dokazati da je to moguće.

 

IFC logo

IFC – članica Svjetske Banke – jeste najveća globalna institucija fokusirana na privatni sektor tržišta u razvoju. Skoro 70 godina, ulaganja vlastitog kapitala i ekspretiza u više od 100 zemalja, s ciljem osnaživanja privatnog sektora i finansijskih institucija rastuće ekonomije. U fiskalnoj 2022. godini, IFC je investirao rekordnu sumu od $32.8 biliona kako bi se približili ostvarenju cilja smanjenja ekstremnog siromaštva te kako bi se potaknuo zajednički prosperitet dok se ekonomija bori sa uticajem globalne krize. IFC je lansirao DARP (Distressed Asset Recovery Program – Program za oporavak problematične imovine) 2009. godine kao odgovor na globalnu finansijsku krizu. Ovaj program podržava proces finaliziranja i sticanja problematične imovine, dajući pojedincima i kompanijama šansu za finansijsko restrukturiranje. EOS i IFC su prvi put udružili snage u području problematične imovine još 2010. godine. Za više informacija posjetite www.ifc.org.

Udružena NPL platforma Istočne Evrope

Udružena platforma DARP NPL EOS II omogućava bankama i finansijskim institucijama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji i Srbiji da ublaže rizike kojima su izloženi zbog problematičnih kredita. U ovom kontekstu, fokus je na otkupu i rješavanju potraživanja osiguranih nekretnina ili imovine koja je pod hipotekom, tj. imovine u proceduri sudskog izvršenja. Svakako, početak ove platforme je bio početna tačka za jedinstvenu kolaboraciju između IFC-a i EOS-a koja značajno može unaprijediti problematiku održivosti u finansijskom sektoru. Zajedno, EOS i IFC su u posljednje tri godine investirali €129 miliona u novu plafromu DARP predviđenu za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Rumuniju i Srbiju. U ovim zemljama, investiranje u NPL je neophodno. ''Smjeli poduhvat sa EOS-om je integralni dio IFC-ovog odgovora na COVID krizu. Rješavajući NPL, naš cilj je pomoći finansijskim institucijama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji i Srbiji da oslobode kapital, povećavajući likvidnost kao i sprječavanje produžene kreditne krize'', kaže Vittorio Di Bello, IFC Regionalni voditelj industrije za finansijske institucije u Evropi.

 

Likvidnost za ekonomiju sa poteškoćama

Vlade ovih zemalja su se pokušale oduprijeti porastu NPL stope prouzrokovane pandemijom putem olakšavajućih mjera poput razduživanja i povoljnih uslova otplate, na primjer. Prateći kratki period oporavka počev od 2021., ekonomska situacija se opet pogoršala, naročito zbog situacije prouzrokovane ratom u Ukrajini. Posljedica svega je rastući broj ''zaduženja drugog stepena'', što predstavlja značajan kreditni rizik. Sposobnost upravljanja problematičnim zaduženjima jeste krucijalan faktor u stabilizaciji finansijskog sistema. Korisnici i kompanije mogu dovesti u red svoje obaveze, a s druge strane, banke i investitori mogu dobiti nazad svoju likvidnost koju neizmjerno trebaju kako bi finansirali nove kredite ili projekte. Ukratko, prodaja nekvalitetnih kredita svima omogućuje fokus na vlastitu osnovnu djelatnost.

EOS ističe svoje akreditive održivosti.

EOS, s druge strane, ne ojačava svoje poslovanje samo na regionalnom nivou, kaže Carsten Tidow, član upravnog odbora direktora EOS Grupe, sa odgovornošću za regiju Istočne Evrope: ''Krucijalan aspekt kolaboracije jeste uzeti u obzir ekološke, socijalne i aspekte zakonodavstva pri selekciji i procesuiranju NPL-a i nekretnina.'' IFC je razvio vlastite standarde performanse za ekološke i socijalne aspekte koje će EOS inkorporirati u svoje procedure. S obzirom na navedeno, izbjegavanje štete po životnu sredinu, fer i društveno odgovorne interakcije sa zaduženima, kao i zaštitom kulturalnih dobara se postavlja u ravan sa operativnim i finansijskim ciljevima.

Krucijalni aspekt kolaboracije sa IFC-om jeste razmatranje ekoloških, društvenih i zakonodavnih aspekata pri odabiru i procesuiranju NPL-a i problematičnih nekretnina.
Carsten Tidow
Član upravnog odbora direktora EOS Grupe, sa odgovornošću za regiju Istočne Evrope

Rizici održivosti identifikovani prije otkupa.

Čak i prije otkupa, portfoliji ili pojedinačna imovina se upućuju na ESG provjeru. Ovo omogućuje identificiranje rizika na vrijeme, s ciljem izbjegavanja ekoloških problema i osvješćivanje problematike društvene kompatibilnosti kada je riječ o NPL poslovanju. Tipičan primjer navedenog jesu nekretnine u zagađenim područjima ili kompanije sa neadekvatnim poslovnim, zdravstvenim i sigurnosnim standardima. ''Kao član Otto Grupe, nastojali smo da održivu ekonomsku praksu postavimo u srž našeg djelovanja,'' kaže Carsten. Ova težnja poprima čak još konkretniju formu kroz projekte sa IFC-om. ''IFC i EOS dugoročno žele investirati i razvijati tržište problematičnih nekretnina. Njihove udružene snage - robusna kapitalna podrška, operativni kapacitet i ekspertiza - će omogućiti snažnu izlaznu rezoluciju NPL-a na ciljanom tržištu, u skladu sa IFC-ovim standardima učinka u vezi sa ekološkim i društvenim aspektima,'' zaključuje Ariane Di Iorio, Glavni investicijski direktor & Globalni voditelj, programa oporavka problematičnih nekretnina, IFC.

 

Saradnja zasnovana na partnerstvu.

EOS i IFC su 20. septembra 2022. formalno zaključili saradnju na oficijelnoj ceremoniji. Potpisivanje ovog sporazuma je rezultat dugih i intenzivnih priprema:

kao dio due diligence procesa, IFC je sproveo vrlo temeljnu i preciznu istragu EOS grupe i njenih radnih metoda, propisa, internih procedura i ESG odredbi. Tek onda kada je ova analiza dala pozitivne rezultate sa stajališta IFC-a, bilo je moguće napraviti platformu za kolaboraciju. Do ovog trenutka, sasvim nova investicijska struktura je morala biti razvijena za EOS, kaže Jan Ottenbreit, Direktor Transakcija i menadžmenta imovine u EOS Grupi. Potreba za uspostavljanjem odgovarajućeg pružatelja usluga, sastavljanje ugovora i uspostavljanje procesa je bilo značajno ali i veoma korisno iskustvo,'' kaže Jan: ''To je poput izgradnjen kuće, ali ne kao kada kupiš montažnu kuću, već kada gradiš kuću iz temelja. To je naporan posao, ali nakon što se završi osjećaj je odličan.''

Sustainable NPL platform: EOS personnel work out the contractual details for the launch of the cooperation with the IFC.

Iznad svega, bitno je da su svi koji su uključeni u proces na istoj stranici. ''Sve ovo vrijeme, kooperacija između IFC-a i EOS-a je bila zasnovana na povjerenju i partnerstvu,'' kaže Lars Naundorf, Glavni savjetnik, EOS Corporate Legal. ''I svi smo imali apsolutnu odlučnost da iznesemo ovako kompleksan projekat do uspješne realizacije.''

To je bio uspijeh za EOS, za IFC, ali također i cilj za održivo i fer upravljanje potraživanjima.

 

Sabrina Ebeling
Corporate Communications & Marketing

Telefon: +49 40 2850-1480

s.ebeling@eos-solutions.com

Photo credits: Nemanja Maraš, IFC, Benne Ochs