Uspon RegTechs-a: Može li vještačka inteligencija usklađenost učiniti manje riskantnom, dosadnom i skupom?

Nova vrsta fintech preduzeća obećava usklađenost učiniti veoma lakom: Regtechs-i koriste vještačku Inteligenciju i mašinsko učenje da bi kompanijama pomogli da rastumače svoje podatke i upozorili ih na sigurnosne rizike i kršenja zakona. Jesu li njihove ponude održive opcije za sektor globalnih finansijskih usluga ili je interno put kojime treba ići?

Upravljanje rizikom i regulacijska usklađenost bude mnoge emocije u industriji finansijskih usluga: strah od posljedica neusklađenosti, ljutnja na neke od uvjeta i ogorčenost neprekidnim nizom novih regulacija. Zato uopće nije iznenađujuće da je nova vrsta informatičkih Startapa nazvanih RegTechs prikupila mnogo pažnje - i investicija - sa svojim obećanjem da posao može završiti koristeći mašinsko učenje i vještačku inteligenciju (VI). KPMG studija iz 2016. godine pokazala je da su poduzetnički kapitalisti globalno uložili preko 994 miliona američkih dolara u ovaj sektor u nastajanju, što je porast od 70 posto u odnosu na 582 miliona američkih dolara iz 2015. godine. 

Problem koji RegTechs-i obećavaju riješiti je ogroman: Thomson Reuters studija kompanija koje se bave finansijkim uslugama, pokazala je da je više od pola njih očekivalo da će se troškovi usklađenosti znatno povećati u 2018. godini, uglavnom zbog novih zakona i regulacija, kao što su Generalne regulacije zaštite podataka (GRZP). VI bi možda mogla pomoći, kaže službenica za usklađenost EOS Holdinga, Sibylle Weingart, iako po njenom mišljenju,  još nije ni blizu toga:    „Ovi sistemi su samoučeći. Moglo bise desiti - i to mnogo brže nego očekujemo, pogotovo za standardizovane procese. Google Translate je dobar primjer - napravio je ogroman napredak.

Novi klinci na finansijskom bloku

VI i mašinsko učenje bi mogli biti dobri u riješavanju ogromnih količina podataka koje preplavljuju organizaciju. Ali to neće pomoći kada ta organizacija čak i ne zna kakve podatke ima. Nedostatak transparentnosti u informatičkom okruženju mnogih organizacija predstavlja rizik usklađivanja - a interni rizik nije ni pola problema, kao što se vidjelo u skorašnjem slučaju Cambridge Analytica-e i Facebook-a.

Mnogi RegTechs-i su zapravo supsidijarna preduzeća FinTech-a, te vrste Startapa koja je u početku pomogla bankama i osiguravajućim društvima da se nose sa digitalnom revolucijom.  Međutim, FinTechs-i kao što je PayPal su se uskoro počeli nadmetati sa starodmodnim službama, čak ih i nadmašivši. Bilo je samo pitanje vremena kada će se FinTech kompanije suočiti sa nekima od istih regulacijskih i problema usklađenosti, isto kao i traicionalne finansijske službe. Stoga ne iznenađuje da je tehnologija smatrana riješenjem i RegTech se rodio.

Sama FinTech inovacija neće završiti posao

Pa, šta industrija želi od Regulacione Tehnologije? Uglavnom, da im pomogne rastumačiti ono što imaju. Skoro svaka regulacija zatijeva da su informacije potpune, tačne i značajne, i tu se RegTech zaista može pokazati. Tehnologija može pročistiti ogromne količine podataka u „nadzorne ploče” koje mogu veoma pojednostaviti donošenje odluka i pregled regulacija. Na primjer, neobične transakcije se lakše mogu identifikovati, pomažući tako kompanijama da se lakše nose sa svojim Anti-Pranje-Novca (APN) procesima - što je nešto čemu će svaki APN službenik aplaudirati zbog kazni koje ih mogu snaći za neusklađenost.

Kada se radi o Znaj-Svoga-Klijenta (ZSK) zahtjevima, Weingart vidi veliki potencijal u blockchain tehnologiji: „ZSK može postati lakši za sve kompanije koje rade u sektoru finansijske industrije, jer blockchain bi mogao dovesti do jednog tipa potpuno decentralizovane i digitalizovane legitimacije, koja bi omogućila da se poslovni partneri identifikuju sigurno i pouzdano, bez potrebe da se imaju kopije dokumenata.”

Kako uspostaviti RegTech u internacionalnoj organizaciji

Pa, na koji način da organizacija prihvati RegTech? EOS je veoma raznorodna organizacija. Pronalaženje riješenja širom grupe znači uzeti u obzir zahtjeve individualnih biznisa, što može biti veoma spor posao. A pristup generaliziranja se ne čini izvedivim. „Gledamo da koristimo modularne informatičke alate, fokusirajući se na suštinu i na to gdje ovi sistemi mogu dodati vrijednost”, kaže Weingart. „Ovo nije RegTech sam po sebi, više je koordinacija usklađenosti i upravljanja rizikom šire grupe. „

Jedna od oblasti na kojima EOS radi je pretraživanje poslovnih partnera: „Oslanjamo se na pružatelja čije usluge možemo primjeniti vještačku inteligenciju sa samo-učećim pretraživačima i individualno prilagodljivim parametrima pretrage. Nalazimo da je mnogo lakše prikupiti informacije o potencijalnim poslovnim partnerima - a da provedemo dosta manje vremena radeći to. Tehnologija može pomoći ukloniti dosadne stvari, što je dobro za moral osoblja, i što nam može omogućiti da brže radimo. Ali, u isto vrijeme, moramo se pobrinuti da su naši ljudi iza nas i da se ne osjećaju premoreno; u protivnom, novi sistemi neće dobiti potrebno prihvatanje.”

Dobro upravljanje projektom je ključno za implementaciju RegTech-a

Usklađenost nije samo proces; ono je i mentalitet - dio kulturloške DNK jedne organizacije. Sibylle Weingart vjeruje da ljudi, ne informatika ili vještačka inteligencija, definišu kulturu: „Imamo kolektivnu kulturu baziranu na jakom skupu etičkih principa. Glas sa vrha je jednako važan kao i trud svih zaposlenika organizacije. Svi u EOS-u su predani tome da rade ono što govore.”

Prepuštanje kontrole nad ključnim procesom informatičkom sistemu je ogroman rizik. Dio izazova leži u dizajniranju sistema. Neko mora razumjeti regulacijske i probleme usklađivanja da bi ih mogao ugraditi u algoritme i kod. Neko mora spojiti procese, politike, douentaciju i podatke da bi mogao poduprijeti sisteme. Neko mora znati pogledati izlazne informacije i znati da su pouzdane - i što je najvažnije - da kontinuirano imaju smisla.

Ali ko je taj „neko”? Koliko viših rukovodilaca su također i informatički stručnjaci? Ovdje je ključno dobro upravljanje projektom, kaže Weingart: „Naši razni Specijalisti za pravo i usklađivanje blisko sarađuju sa informatičkom službom”. Jedan od primjera ove saradnje je projekt koji za cilj ima izmjenu upravljanja naplate potraživanja - u isto vrijeme osiguravajući da svi procesi ostanu aktuelni sa zakonskim zahtjevima.

Ne postoji rješenje „ključ u ruke” za usklađenost

Kako je gospođica Weingart brzo ukazala, EOS nije kompanija finansijskih usluga u striktnom smislu, kao što su banke ili takozvane sistematične finansijske institucije sa svojim mnoštvom transakcija. Tako da ovdje informatičke platforme ne moraju biti toliko kompleksne, što dalje samo ukazuje da ne postoji univerzalan pristup. Svaka bi kompanija trebala biti oprezna i izbirljiva o oblastima kojima bi se RegTech riješenja mogla baviti. ZSK procesi bi sigurno mogli biti podržani kao i APN procesi, generalno. Mapiranje interne i eksterne revizije sa regulacijskim nalazima je ekstremno lako.  Bilo koja oblast koja može biti standardizovana bez gubitka integriteta podataka, je zrela za RegTech, i najvjerovatnije će vratiti (nezanemarivu) investiciju više puta. Kao rezultat svega toga, RegTech ima potencijal da bude mnogo više od mlađeg brata FinTech-a.

Štampaj