Novi direktor Marwin Ramcke: "Postavit ćemo standarde u finansijskoj industriji."

Marwin Ramcke će od januara 2022 da vodi EOS Grupu kao novi direktor. U intervjuu otkriva svoje planove za budućnost i izazove sa kojima se današnji menadžeri suočavaju.

VrijemeVrijeme
  • New CEO puts strong focus on internationality
  • EOS Group: from national debt collection service provider to technology-driven international financial investor
  • Social responsibility and diversity are drivers of the EOS Group
  • Novi direktor stavlja snažan fokus na internacionalnost.
  • EOS Grupa: Napredak od nacionalnog službenika za naplatu potraživanja do tehnološki orijentiranog međunarodnog finansijskog investitora
  • Društvena odgovornost i raznolikost su pokretači EOS Grupe.

Zdravo Marwine! Sve najbolje ti želim na tvojoj novoj poziciji. Koji je bio tvoj prvi korak kao novog direktora EOS Grupe i kako se osjećaš?

MARWIN RAMCKE: Hvala ti! Prvo sam nazvao svoje nove direktore da im kažem da se zaista radujem našoj saradnji. Čeka me tim apsolutnih stručnjaka i jedva čekam da počnem da radim sa njima. Već imam mnoge ideje za budućnost. Istovremeno, naravno, poštujem odgovornosti moje uloge. 
Uvjeren sam da u budućnosti nećemo postavljati standarde samo u sektoru naplate potraživanja, već i u finansijskoj industriji.
Marwin Ramcke, direktor EOS Grupe

U kojem smjeru bi želio da EOS Grupa ide u narednim godinama?

EOS se od nacionalnog službenika za naplatu potraživanja razvio u finansijskog investitora međunarodnog značaja, koji danas veliki dio svoje zarade ostvaruje u inostranstvu. Mi smo jedno od vodećih preduzeća za naplatu potraživanja u Evropi. I time se možemo i te kako ponositi. Međutim, još uvijek imamo mnogo potencijala. Svojim najvećim zadatkom smatram postavljanje standarda sa EOS-om u cijeloj finansijskoj industriji izvan sektora naplate potraživanja.

I na koji način to želiš postići?

Moramo se još više zbližiti kao grupa i intenzivnije raditi zajedno na međunarodnom planu. Ovo već dobro funkcioniše za IT projekte i kupovinu potražnje. Možemo biti još u drugim oblastima, kao što je tehnološki podržana optimizacija procesa, odnosno optimalna saradnja između ljudi i tehnologije. 
Dobrog menadžera odlikuju hrabrost i otvorenost. On pruža stabilnost uprkos neizvjesnostima i motivira ljude da zajedno krenu na putovanje.
Marwin Ramcke, direktor EOS Grupe

Koji je primarni izazov za EOS u narednim godinama?

To je bez dvoumice takozvana "War for Talents" (ili bitka za talente). Kvalificiranih radnika je sve manje, što se već danas prilično snažno primjećuje. To je također razlog zašto je važno da više rastemo zajedno kao grupa i djelujemo više međunarodno. Ne smijemo gledati samo na lokalna tržišta rada. Talenata ima širom svijeta i moramo ih uvjeriti da dođu u EOS na privlačno radno mjesto – bilo ono u Hamburgu, Parizu ili Budimpešti. Siguran sam da je jezik ključan za to. Iz tog razloga, će se ubuduće u našem sjedištu u Hamburgu govoriti više engleskog. Ovo je jedini način na koji možemo dobiti najbolje talente na međunarodnom nivou.

Korporativna odgovornost je nedavno proglašena glavnim prioritetom u EOS-u: Kako želiš nastaviti ovim putem?

Po mom mišljenju je dr. Michael Otto jedan od prvih preduzetnika koji je pitanje društvene odgovornosti zaista shvatio ozbiljno. I nakon 20 godina u Otto Grupi, ona je također postala dio mog DNK. Mi ćemo se zalagati za naše vrijednosti na međunarodnom nivou – a ovdje govorim i u ime svojih kolega iz odbora EOS-a. Ovo se odnosi na društvenu odgovornost općenito, a posebno na raznolikost. Raznolikost je dugo bila značajna tema u Grupi. Jedan od naših primarnih ciljeva u ovom trenutku je da značajno povećamo udio žena na rukovodećim pozicijama u narednih nekoliko godina.

Šta, po tvom mišljenju, čini dobrog menadžera?

Nikada nismo imali toliko promjena kao u današnje vrijeme. Ovo također predstavlja ekstremni izazov za menadžere: S jedne strane, oni moraju biti u stanju da stvore promjenu u vlastitoj kompaniji, ne znajući sa sigurnošću kuda ih vodi put, budući da se svijet stalno mijenja. Istovremeno je njihov posao da svojim zaposlenicima pruže podršku. S toga, po mom mišljenju, dobrog menadžera odlikuju hrabrost i otvorenost, i sposoban je podnijeti neizvjesnost. Na taj način on pruža stabilnost u ovakvim promjenjivim vremenima i motivira ljude da zajedno krenu na putovanje. 

Imaš li uzor kojeg slijediš?

Nemam baš uzor, ali se držim jednostavnog pravila: Želim svaki dan nešto naučiti, da postanem malo bolji ili pametniji nego što sam bio jučer. 

Želite li više informacija o Marwin-u Ramcke-u i EOS Grupi? Slobodno nas kontaktirajte!

Sabrina Ebeling, People Lead Corporate Communications & Marketing at EOS

Sabrina Ebeling
Corporate Communications & Marketing

Telefon: +49 40 2850-1480

s.ebeling@eos-solutions.com

Stupite u kontakt

Photo credits: Benno Ochs, Sebastian Vollmert