Poslovna godina 2020/21.
Bilans izvanredne finansijske godine.

Uz neočekivana kretanja na regionalnim tržištima i mnogobrojne prepreke u svakodnevnom radu, naša poslovna godina 2020/21. bila je obilježena globalnom pandemijom korona virusa. Uprkos tome, tu smo krizu uspjeli prevladati sa stabilnošću i uspjehom u međunarodnom okviru.

 

Četiri dobra razloga za našu stabilnost u vremenima poremećaja

  • Tržište: Uspješno investiramo u otkupe potraživanja, a u pojedinim zemljama postižemo rekordne rezultate.
  • Tehnologija: Potičemo proces naše digitalizacije i na taj način poboljšavamo svoje operativno poslovanje kao i interno umrežavanje.
  • Reference: Naši klijenti i poslovni partneri imaju povjerenja u naše usluge čak i u teškim vremenima.
  • Odgovornost: Zauzimamo se za svijet bez dugova i želimo promijeniti finansijsku situaciju svojih klijenata i neplatiša na bolje.

Cijeli izvještaj

Sve detalje o našim poslovnim rezultatima u godini 2020/21. pročitajte jednostavno u e-dokumentu (e-paperu).
Na ePaper

Tržište.

Uspješno uprkos otežanim tržišnim okolnostima

Protekla poslovna godina bila je za EOS vrlo zahtjevna zbog globalne korona krize. Ipak, u takvoj nestabilnoj situaciji uspjeli smo poslovati s profitom. Bez obzira na to što zaostajemo za rekordnom dobiti u 2019/20., naš ukupno ostvareni (konsolidirani) prihod u 2020/21. godini ostao je na izuzetno visokom nivou.

prihoda ostvario je koncern EOS.

investirao je EOS u inovativne tehnologije i IT osnovne sisteme.

dobio je EOS od vodećih rejting agencija.

„Ovaj pozitivan rezultat u izazovnoj prošloj godini nipošto nije samorazumljiv. Na tržištu sa silaznim trendom, s našim centralnim kompetencijama nastavili smo postizati dobre rezultate i ostali međunarodno uspješni. Zato sam ponosan na izvrsna postignuća naših timova.“
Klaus Engberding, Izvršni direktor EOS Grupe

Prihodi i poslovni rezultati i dobit: stabilni uprkos manjim gubicima

The graph shows the revenues generated by EOS in the last four financial years: in 2017/18 it is €795.0 million, in 2018/19 it is €813.7 million, in 2019/20 it is €853.1 million, in 2020/21 it is €792.5 million.

Razvitak prometa u toku posljednje četiri godine (u mil. eura)

EOS koncern finansijsku godinu 2020/21. zaključuje s malim gubicima, ali ostaje stabilan na hvale vrijednom nivou. Ukupan promet sa 792,5 miliona eura je za 7,1 posto ispod vrijednosti ostvarene u izvrsnoj prošloj godini.
Saznajte više
The graph shows the results that EOS has generated in the last four financial years: in 2017/18 it is 279.8 million euros, in 2018/19 it is 283.6 million, in 2019/20 it is 343.4 million, in 2020/21 it is 312.4 million.

Razvitak ostvarenih rezultata (EBITDA) u posljednje četiri godine (u mil. eura)

Rezultat (dobit) prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosio je 312,4 miliona eura u 2020/21. godini. EOS je godinu korona virusa završio sa znatnom rentabilnošću uprkos blagom padu dobiti.
Saznajte više
Pročitajte više činjenica i brojki o razvoju poslovanja 2020/21 u ePaper-u.
Pročitajte ovdje

Detaljnije: pregled po pojedinim EOS regijama

The EOS Group's sales in the financial year 2020/21 are distributed among the individual regions as follows: 36.5 % at € 289.1 million is attributable to Germany, 31.5 % at € 249.7 million to Eastern Europe, 26.1 % at € 207.1 million to Western Europe and 5.9 % at € 46.6 million to North America. Eastern Europe accounts for 31.5 %, Western Europe for 26.1 % at € 207.1 million, and North America for 5.9 % at € 46.6 million.

Regija s najvećim prihodom u koncernu EOS i u ovoj finansijskoj godini ostaje Njemačka. Ukupno gledajući, pad prihoda zabilježen je u svim regijama što je uglavnom posljedica pandemije koronavirusa u svim državama. Uvođenje radnog moratorija i neizvjesnost na tržištima rezultirali su privremenim smanjenjem obima nenaplativih kredita i odgovarajućim padom investicija. Međutim, pojedine države – naročito u Zapadnoj i Istočnoj Evropi – uspjele su postići pozitivne rezultate. Španija je u drugoj polovini godine zabilježila rekordna ulaganja. Osim toga, u nekim istočno-evropskim zemljama, posebno u Rusiji i Poljskoj, premašen je nivo investicija ostvaren prošle godine.

Najznačajnije iz naših regija

Stabilne investicije:

U Njemačkoj je ukupan iznos investiranja iznosio 168,2 milion eura i time ostao na stabilnom nivou. Sa 289,1 miliona eura i 36,5% udjela u prometu/konsolidiranoj dobiti koncerna, Njemačka je i ove godine najjača regija unutar EOS koncerna.

Transformacije:

U Španiji je EOS koncern izvršio transformaciju iz fiducijarnog društva u društvo za otkup potraživanja. Istodobno smo tamo izgradili snažnu tržišnu poziciju kao kupac portfolija.

Premašeni ciljevi:

U Rusiji, Sloveniji, Slovačkoj i Poljskoj uspjeli smo znatno premašiti rezultat iz prethodne godine. U Hrvatskoj, Poljskoj i Bosni i Hercegovini investicije su bile iznad prošlogodišnjeg nivoa.

Solidne investicije:

U segmentu poslovanja otkupa potraživanja u SAD-u je postignut znatno veći nivo u odnosu na onaj u prošloj godini. Poslovni rezultati u sektoru Usluga (Services) također su značajno porasli u odnosu na prethodnu godinu.

Jačanje tržišne pozicije:

U 2020/21. godini na Njemačkom tržištu za kupovinu odnosno otkup potraživanja dominirale su tzv. revolving kupovine potraživanja. Uspjeli smo povećati volumen obrade u pogledu pitanja povjerenika.

Visok nivo investicija:

U Istočnoj Evropi uspjeli smo povećati nivo NPL investicija u u odnosu na prethodnu finansijsku godinu za oko 3 posto na 195,3 miliona eura. Najveća NPL ulaganja ostvarena su u Hrvatskoj (30%), zatim u Poljskoj (27%) i Rusiji (14%).

Ostale brojke iz naših krajeva

Tehnologija.

Naš DNK je digitalan

Protekla godina još jednom je jasno pokazala koliko je digitalizacija poslovnih procesa važna.
Mi u EOS-u već smo puno postigli na ovom području. Analiza podataka podržana umjetnom inteligencijom je centralni dio našeg poslovnog modela. Komunikacija u stvarnom vremenu i digitalni alati dodatno podržavaju naše svakodnevno poslovanje. Uvijek nam je u fokusu: na koji način možemo korištenjem IT-a i tehnologije poboljšati iskustva naših klijenata.

„Poboljšavamo sveukupnu saradnju unutar Grupe stvaranjem zajedničkih baza podataka i standardizacijom procesa. Rezultat toga je značajno poboljšavanje mogućnosti razmjene između EOS-ovih društava. Namjera je sljedeća: korištenjem tehničkih mogućnosti želi se potaknuti komunikacija i saradnja unutar Grupe.“
Justus Hecking-Veltman, finansijski direktor (CFO) EOS Grupe

Tehnologija u upotrebi: Projekti digitalizacije u EOS-u

Sistemi za naplatu duga (inkasatori):

Softver „Kollecto“ i nova web-bazirana verzija „Kollecto +“ pomažu nam u standardizaciji procesa. Rezultat toga je još bolje i djelotvornije upravljanje potraživanjima u 12 država. U Njemačkoj je EOS prošle godine zabilježio osam puta veći broj korisnika sistema za naplatu duga FX koji je Grupa sama razvila.

Chatbotovi:

U nekoliko zemalja već postoje virtualni kolegice i kolege. Oni rasterećuju naš servisni centar, automatski odgovarajući na pitanja ili rješavajući probleme vezane uz potraživanja. U budućnosti planiramo s njihovim proširenjem na druge lokacije EOS-a.

Analiza podataka:

U Francuskoj radimo na daljnjoj optimizaciji procedure naplate duga uz pomoć oblaka (clouda). EOS u Danskoj trenutno razvija pomoć u donošenju odluka koja će se bazirati na umjetnoj inteligenciji, što bi trebalo pomoći u procjenjivanju uspjeha kod sudskih procesa pri izvršenju naplate duga (inkasiranja). A uz pomoć algoritama strojnog učenja procjenjujemo vlastite procese kako bismo razvili planove plaćanja koji bi osiguravali da nitko ne bude finansijski previše opterećen.

O detaljima ovih i drugih projekata možete pročitati u našem e-paperu.

Saznajte više u e-paperu
Pročitajte ePaper Pročitajte ePaper

Reference.

Zajedno smo svemu dorasli

U finansijskoj godini 2020/21. mnogi od naših oko 20.000 klijenata bili su pogođeni, ponegdje i vrlo značajnim, promjenama u granama svog poslovanja i poslovnim aktivnostima. Ponosni smo na to da u ovom izazovnom vremenu svojim uslugama možemo doprinijeti većoj stabilnosti i sigurnosti.

„U Švicarskoj radimo zajedno s EOS-om na području upravljanja potraživanjima već više od 15 godina. Saradnja je krajnje partnerska. EOS tim se prema pacijentima naših klijenata odnosi s poštovanjem i profesionalno, također uzimajući u obzir njihovu finansijsku situaciju. To je u zdravstvenom sektoru posebno važno“.
Švicarska: David Pravato, Swisscom Health

 

„Nakon više od 15 godina partnerstva sa EOS-om, zaista cijenimo njihovu uslugu i saradnju. Pristup orjentisan na rješavanje pojedinačnih slučajeva i fleksibilnost očito su doveli do veće discipline plaćanja kod neplatiša. Saradnja u svakom trenutku ispunjava naša očekivanja – bilo u kontaktu s našim klijentima, kroz profesionalne pregovore ili kao uspješnu naplatu neizmirenih potraživanja.“
Slovačka: a.s.-Mgr. Marek Jakab, Všeobecná úverová banka, a.s.

Odgovornost.

Promjene na bolje (Changing for the better)

Digitalizacija, klimatske promjene i korona kriza: živimo u vremenu dubokih promjena paradigmi. Ove ekonomske i društvene izazove može prevladati samo onaj koji istodobno djeluje proaktivno i preuzimajući odgovornost. EOS je svjestan te odgovornosti. Zbog toga smo definirali četiri centralna područja u svojoj strategiji korporativne odgovornosti (corporate responsibility, CR) u poslovnoj 2020/21. godini. Oni će se u budućnosti kontinuirano dalje razvijati kako bi se stvari dugoročno promijenile nabolje.

Odgovorna naplata potraživanja (responsible collection):

EOS je posvećen i garantuje fer i korektno ophođenje ka neplatišama, orjentisan na rješenja i održivo reduciranje dugovanja.

Zajednički napredak (joint progress):

EOS preduzima socijalnu odgovornost – kako u vlastitoj firmi kroz naglasak na ohrabrivanju i jačanju, raznolikosti i inkluziji, tako i šire u društvenoj zajednici kroz vlastite obrazovne inicijative.

 

 

Zaštita okoliša:

EOS djeluje fokusirano i s brzo provedivim mjerama kako bi postigao cilj klimatske neutralnosti do 2030. godine.

Finansijska održivost:

EOS se intenzivno zalaže za visoke, obavezujuće industrijske standarde kao i smjernice odgovornog ponašanja.

Naša CR strategija detaljno

Preuzimanja i usluge

Pročitajte čitav godišnji izvještaj kao ePaper.

Godišnji izvještaj preuzmite u PDF formatu: