Poslovna godina 2020/21.
Bilans izvanredne finansijske godine.

Uz neočekivana kretanja na regionalnim tržištima i mnogobrojne prepreke u svakodnevnom radu, naša poslovna godina 2020/21. bila je obilježena globalnom pandemijom korona virusa. Uprkos tome, tu smo krizu uspjeli prevladati sa stabilnošću i uspjehom u međunarodnom okviru.

 

Annual Report 2020/21: Cover picture with a man lying relaxed on a grassy traffic island, a car passes him on the side.

Changing finances for the better

Četiri dobra razloga za našu stabilnost u vremenima poremećaja

 • Tržište: Uspješno investiramo u otkupe potraživanja, a u pojedinim zemljama postižemo rekordne rezultate.
 • Tehnologija: Potičemo proces naše digitalizacije i na taj način poboljšavamo svoje operativno poslovanje kao i interno umrežavanje.
 • Reference: Naši klijenti i poslovni partneri imaju povjerenja u naše usluge čak i u teškim vremenima.
 • Odgovornost: Zauzimamo se za svijet bez dugova i želimo promijeniti finansijsku situaciju svojih klijenata i neplatiša na bolje.
 • Cijeli izvještaj

  Sve detalje o našim poslovnim rezultatima u godini 2020/21. pročitajte jednostavno u e-dokumentu (e-paperu).
  Na ePaper

Tržište.

Uspješno uprkos otežanim tržišnim okolnostima

Protekla poslovna godina bila je za EOS vrlo zahtjevna zbog globalne korona krize. Ipak, u takvoj nestabilnoj situaciji uspjeli smo poslovati s profitom. Bez obzira na to što zaostajemo za rekordnom dobiti u 2019/20., naš ukupno ostvareni (konsolidirani) prihod u 2020/21. godini ostao je na izuzetno visokom nivou.

 • prihoda ostvario je koncern EOS.

 • investirao je EOS u inovativne tehnologije i IT osnovne sisteme.

 • dobio je EOS od vodećih rejting agencija.

„Ovaj pozitivan rezultat u izazovnoj prošloj godini nipošto nije samorazumljiv. Na tržištu sa silaznim trendom, s našim centralnim kompetencijama nastavili smo postizati dobre rezultate i ostali međunarodno uspješni. Zato sam ponosan na izvrsna postignuća naših timova.“
Klaus Engberding, Izvršni direktor EOS Grupe

Prihodi i poslovni rezultati i dobit: stabilni uprkos manjim gubicima

 • Pročitajte više činjenica i brojki o razvoju poslovanja 2020/21 u ePaper-u.
  Pročitajte ovdje

Detaljnije: pregled po pojedinim EOS regijama

The EOS Group's sales in the financial year 2020/21 are distributed among the individual regions as follows: 36.5 % at € 289.1 million is attributable to Germany, 31.5 % at € 249.7 million to Eastern Europe, 26.1 % at € 207.1 million to Western Europe and 5.9 % at € 46.6 million to North America. Eastern Europe accounts for 31.5 %, Western Europe for 26.1 % at € 207.1 million, and North America for 5.9 % at € 46.6 million.

Regija s najvećim prihodom u koncernu EOS i u ovoj finansijskoj godini ostaje Njemačka. Ukupno gledajući, pad prihoda zabilježen je u svim regijama što je uglavnom posljedica pandemije koronavirusa u svim državama. Uvođenje radnog moratorija i neizvjesnost na tržištima rezultirali su privremenim smanjenjem obima nenaplativih kredita i odgovarajućim padom investicija. Međutim, pojedine države – naročito u Zapadnoj i Istočnoj Evropi – uspjele su postići pozitivne rezultate. Španija je u drugoj polovini godine zabilježila rekordna ulaganja. Osim toga, u nekim istočno-evropskim zemljama, posebno u Rusiji i Poljskoj, premašen je nivo investicija ostvaren prošle godine.

Najznačajnije iz naših regija

 • Stabilne investicije:

  U Njemačkoj je ukupan iznos investiranja iznosio 168,2 milion eura i time ostao na stabilnom nivou. Sa 289,1 miliona eura i 36,5% udjela u prometu/konsolidiranoj dobiti koncerna, Njemačka je i ove godine najjača regija unutar EOS koncerna.

 • Transformacije:

  U Španiji je EOS koncern izvršio transformaciju iz fiducijarnog društva u društvo za otkup potraživanja. Istodobno smo tamo izgradili snažnu tržišnu poziciju kao kupac portfolija.

 • Premašeni ciljevi:

  U Rusiji, Sloveniji, Slovačkoj i Poljskoj uspjeli smo znatno premašiti rezultat iz prethodne godine. U Hrvatskoj, Poljskoj i Bosni i Hercegovini investicije su bile iznad prošlogodišnjeg nivoa.

 • Solidne investicije:

  U segmentu poslovanja otkupa potraživanja u SAD-u je postignut znatno veći nivo u odnosu na onaj u prošloj godini. Poslovni rezultati u sektoru Usluga (Services) također su značajno porasli u odnosu na prethodnu godinu.

 • Jačanje tržišne pozicije:

  U 2020/21. godini na Njemačkom tržištu za kupovinu odnosno otkup potraživanja dominirale su tzv. revolving kupovine potraživanja. Uspjeli smo povećati volumen obrade u pogledu pitanja povjerenika.

 • Visok nivo investicija:

  U Istočnoj Evropi uspjeli smo povećati nivo NPL investicija u u odnosu na prethodnu finansijsku godinu za oko 3 posto na 195,3 miliona eura. Najveća NPL ulaganja ostvarena su u Hrvatskoj (30%), zatim u Poljskoj (27%) i Rusiji (14%).

  Ostale brojke iz naših krajeva

Tehnologija.

Naš DNK je digitalan

Protekla godina još jednom je jasno pokazala koliko je digitalizacija poslovnih procesa važna.
Mi u EOS-u već smo puno postigli na ovom području. Analiza podataka podržana umjetnom inteligencijom je centralni dio našeg poslovnog modela. Komunikacija u stvarnom vremenu i digitalni alati dodatno podržavaju naše svakodnevno poslovanje. Uvijek nam je u fokusu: na koji način možemo korištenjem IT-a i tehnologije poboljšati iskustva naših klijenata.

„Poboljšavamo sveukupnu saradnju unutar Grupe stvaranjem zajedničkih baza podataka i standardizacijom procesa. Rezultat toga je značajno poboljšavanje mogućnosti razmjene između EOS-ovih društava. Namjera je sljedeća: korištenjem tehničkih mogućnosti želi se potaknuti komunikacija i saradnja unutar Grupe.“
Justus Hecking-Veltman, finansijski direktor (CFO) EOS Grupe

Tehnologija u upotrebi: Projekti digitalizacije u EOS-u

 • Sistemi za naplatu duga (inkasatori):

  Softver „Kollecto“ i nova web-bazirana verzija „Kollecto +“ pomažu nam u standardizaciji procesa. Rezultat toga je još bolje i djelotvornije upravljanje potraživanjima u 12 država. U Njemačkoj je EOS prošle godine zabilježio osam puta veći broj korisnika sistema za naplatu duga FX koji je Grupa sama razvila.

 • Chatbotovi:

  U nekoliko zemalja već postoje virtualni kolegice i kolege. Oni rasterećuju naš servisni centar, automatski odgovarajući na pitanja ili rješavajući probleme vezane uz potraživanja. U budućnosti planiramo s njihovim proširenjem na druge lokacije EOS-a.

 • Analiza podataka:

  U Francuskoj radimo na daljnjoj optimizaciji procedure naplate duga uz pomoć oblaka (clouda). EOS u Danskoj trenutno razvija pomoć u donošenju odluka koja će se bazirati na umjetnoj inteligenciji, što bi trebalo pomoći u procjenjivanju uspjeha kod sudskih procesa pri izvršenju naplate duga (inkasiranja). A uz pomoć algoritama strojnog učenja procjenjujemo vlastite procese kako bismo razvili planove plaćanja koji bi osiguravali da nitko ne bude finansijski previše opterećen.

  O detaljima ovih i drugih projekata možete pročitati u našem e-paperu.

  Saznajte više u e-paperu
Pročitajte ePaper Pročitajte ePaper

Reference.

Zajedno smo svemu dorasli

U finansijskoj godini 2020/21. mnogi od naših oko 20.000 klijenata bili su pogođeni, ponegdje i vrlo značajnim, promjenama u granama svog poslovanja i poslovnim aktivnostima. Ponosni smo na to da u ovom izazovnom vremenu svojim uslugama možemo doprinijeti većoj stabilnosti i sigurnosti.

 • „U Švicarskoj radimo zajedno s EOS-om na području upravljanja potraživanjima već više od 15 godina. Saradnja je krajnje partnerska. EOS tim se prema pacijentima naših klijenata odnosi s poštovanjem i profesionalno, također uzimajući u obzir njihovu finansijsku situaciju. To je u zdravstvenom sektoru posebno važno“.
  Švicarska: David Pravato, Swisscom Health

   

 • „Nakon više od 15 godina partnerstva sa EOS-om, zaista cijenimo njihovu uslugu i saradnju. Pristup orjentisan na rješavanje pojedinačnih slučajeva i fleksibilnost očito su doveli do veće discipline plaćanja kod neplatiša. Saradnja u svakom trenutku ispunjava naša očekivanja – bilo u kontaktu s našim klijentima, kroz profesionalne pregovore ili kao uspješnu naplatu neizmirenih potraživanja.“
  Slovačka: a.s.-Mgr. Marek Jakab, Všeobecná úverová banka, a.s.

Odgovornost.

Promjene na bolje (Changing for the better)

Digitalizacija, klimatske promjene i korona kriza: živimo u vremenu dubokih promjena paradigmi. Ove ekonomske i društvene izazove može prevladati samo onaj koji istodobno djeluje proaktivno i preuzimajući odgovornost. EOS je svjestan te odgovornosti. Zbog toga smo definirali četiri centralna područja u svojoj strategiji korporativne odgovornosti (corporate responsibility, CR) u poslovnoj 2020/21. godini. Oni će se u budućnosti kontinuirano dalje razvijati kako bi se stvari dugoročno promijenile nabolje.

 • Odgovorna naplata potraživanja (responsible collection):

  EOS je posvećen i garantuje fer i korektno ophođenje ka neplatišama, orjentisan na rješenja i održivo reduciranje dugovanja.

 • Zajednički napredak (joint progress):

  EOS preduzima socijalnu odgovornost – kako u vlastitoj firmi kroz naglasak na ohrabrivanju i jačanju, raznolikosti i inkluziji, tako i šire u društvenoj zajednici kroz vlastite obrazovne inicijative.

   

   

 • Zaštita okoliša:

  EOS djeluje fokusirano i s brzo provedivim mjerama kako bi postigao cilj klimatske neutralnosti do 2030. godine.

 • Finansijska održivost:

  EOS se intenzivno zalaže za visoke, obavezujuće industrijske standarde kao i smjernice odgovornog ponašanja.

  Naša CR strategija detaljno

Preuzimanja i usluge

Pročitajte čitav godišnji izvještaj kao ePaper.

Godišnji izvještaj preuzmite u PDF formatu:

POSTAVKE KOLAČIĆA

Na na našoj web stranici koristimo kolačiće da bismo vam omogućili najbolju moguću posjetu. To obuhvata kolačiće koji su potrebni za rad web stranice, kolačiće koji se upotrebljavaju samo u anonimne statističke svrhe, kolačiće koji se upotrebljavaju za postavke udobnosti i kolačiće koji se upotrebljavaju za osiguravanje personalizovanog sadržaja na osnovu interesovanja. Sami možete odlučiti da li želite dozvoliti korištenje statističkih kolačića, kolačića udobnosti i marketinških kolačića. Osim toga, u svakom trenutku možete promijeniti/opozvati vašu saglasnost u opciji Promjena postavki kolačića na dnu web stranice. Dodatne informacije možete pronaći u odjeljku Pravila zaštite privatnosti.

Obavezni kolačići

Mi koristimo obavezne kolačiće. Ovi kolačići su neophodni za rad i osnovne funkcije web stranice. Prvenstveno, omogućavaju funkcije koje su u vezi sa sigurnošću naše web stranice.
Više o tome koje kolačiće koristimo možete pročitati ovdje.

Kolačići udobnosti

Ako dozvolite korištenje kolačića udobnosti, možemo vam olakšati upotrebu web stranice. Ako ponovo posjetite našu web stranicu kako biste koristili naše usluge, ona će automatski prepoznati da ste nas već ranije posjetili, a podaci i postavke koje ste unijeli bit će automatski prepoznati, pa ih nećete morati ponovo unositi. Na primjer, na taj način prilikom ponovne posjete nećete morati ponovno unositi svoje korisničke podatke, nego ćete moći pristupiti podacima koje ste već unijeli. 
Više o tome koje kolačiće koristimo možete pročitati ovdje.

Statistički kolačići

Statističke kolačiće koristimo za poboljšanje naše ponude, osiguravanje dizajna na osnovu potreba i neprestano optimizovanje web stranice. 
U tu svrhu prikupljamo anonimne podatke za statistiku i analitiku, na primjer za određivanje prometa na web stranici i ponašanje korisnika, kao i poboljšanje sadržaja i iskustva na web stranici.
Više o tome koje kolačiće koristimo možete pročitati ovdje.

Marketinški kolačići

Marketinške kolačiće koristimo da bismo vam prilikom posjete našoj web stranici mogli pružiti relevantan sadržaj na osnovu interesovanja.
Više o tome koje kolačiće koristimo možete pročitati ovdje.